De dagvoorzitter van vandaag, prof. Dr. Arjan van Weele, heeft een uitgesproken mening over contract en contact. Eentje waarmee hij de zaal flink kan opschudden. Wij spraken hem voorafgaand aan de dag, en luisterden mee tijdens zijn opening.
Bron : NEVI.CCREADER.nl Maart  2016
 

Formaliteit

“Het is een kwestie van cultuur”, stelt dagvoorzitter Arjan van Weele. “In de Aziatische cultuur is contact veel belangrijker dan contract. Maar in onze Angelsaksische wereld hebben wij dat inmiddels omgedraaid. Vroeger was dat niet zo. Honderd jaar geleden was het contact ook veel belangrijker, en was een contract niets meer dan een formaliteit. Maar door de jaren heen is in onze wereld het juridische aspect steeds belangrijker geworden. Dat zie je niet alleen in het contractmanagement; dat zie je in heel veel beroepsgroepen.”

Afhankelijk

Het juridische aspect voerde de boventoon. Althans, zo wás het. Want de samenleving verandert. Van Weele: “Onze samenleving is interconnected. We zijn afhankelijk van elkaar. Dat manifesteert zich in al het werk dat we doen. Die relatie dient benadrukt te worden. Daar moet je in investeren.”

“Een goed contract is een voorwaarde voor een goede relatie.”

Maar we zijn hier toch op de Contractmanagementdag? “Maar kun je een contract managen?” Vraagt Van Weele. “Een contract is bedoelt om iets vast te leggen. De Feniciërs deden dat al op kleitabletten. Het is van alle tijden. Maar een contract heb je alleen om iets te bewijzen. Het wordt tijd dat we elkaar meer gaan vertrouwen. Als ik een contract met jou aan ga, weet ik nog niet of ik je kan vertrouwen. Daarvoor moeten we elkaar eerst beter leren kennen. Als die vertrouwensband er is, is een contract eerder een…..(read more)

 

 

Klik hier voor meer informatie

 

Tags: ,