Systeemgerichte contractbeheersing (SCB) is een middel voor opdrachtgevers om risicogebaseerd te sturen op kwaliteit in contracten door het auditen van kwaliteitsplannen. Om dat tot een succes te maken is het belangrijk een gedeeld beeld te hebben van het te realiseren bouwwerk en van de eisen die daaraan gesteld worden. Daarvoor moeten beide projectpartners, net als in een goed huwelijk, dezelfde taal spreken. Dat bleek tijdens de drukbezochte marktmiddag op 6 oktober 2015 in de Bouwcampus te Delft.

Bron: SBRCUR.nl 

Zie ook platform Maincontract Developement. Klik hier om uw mening omtrent het artikel te geven of discussie te bekijken

 

SCB, wat is dat eigenlijk? Veel deelnemers aan de SCB marktmiddag hadden daar nog geen volledig beeld van, zo bleek bij de introductie door dagvoorzitter Astrid Feiter. Wel was het voor velen duidelijk dat er een stevige verandering in de bouw gaat plaatsvinden, een proces dat al gaande is. Want de tijd van eenzijdige sturing op laagste prijs gaat steeds meer plaatsmaken voor sturing op kwaliteit. En daarin speelt SCB een cruciale rol. Van opdrachtnemer wordt namelijk verwacht dat deze beschikt over een goed werkend en via audits toetsbaar kwaliteitssysteem. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) streeft er namelijk naar het bouwproces via SCB steeds meer als een beheersbaar en voorspelbaar proces in te richten, samen met de uitvoerende contractpartners. Om de uitvoerende sector mee te nemen in deze ontwikkeling en daarover samen van gedachten te wisselen, is deze marktmiddag georganiseerd. Om te laten zien wat dat in de praktijk betekent kwamen enkele marktpartijen aan het woord over hun ervaringen met SCB.

 

Renovatie PI Breda

Wat betekent het (gaan) werken met SCB in de praktijk? Timo Giling van Cofely gaf daar een treffend voorbeeld van. Het project was de update van het gebouwbeheersysteem in de penitentiaire inrichting Breda. Voor het team dat het moest gaan doen was dit eigenlijk een standaardproject. Gaandeweg bleek het echter niet business as usual te zijn, want de opdrachtgever Rijksgebouwendienst was niet tevreden over de voortgang van het werk en de door de opdrachtnemer opgestelde kwaliteitsplannen werden niet geaccepteerd. Om deskundigheid op het gebied van SCB te mobiliseren werd een collega uit de infrasector uitgenodigd; Rijkswaterstaat werkt namelijk al langer met SCB bij contracten volgens de UAV-gc (geïntegreerde contracten). Daarna werd vanuit de opdrachtgever tijdelijk een consulent toegevoegd die trainingen met de UAVgc en SCB organiseerde. De kwaliteitsplannen werden daarop aangepast. Voorbeeld van zo’n aanpassing is het ordenen van de documentstructuur van het werkproces. Na aanpassing werden de kwaliteitsdocumenten nu wel goedgekeurd en verliep de verdere uitvoering vlekkeloos. Conclusies: SCB vergt andere vaardigheden van de bouwpartners, besteed aandacht aan het spreken van dezelfde taal. Daarvoor is een workshop aan het begin van het project uitermate nuttig.

 

Militair museum

Eric van den Broek van Heijmans vertelde over de ervaringen in de projecten Nationaal Militair Museum, onderhoud ministerie van Justitie en het gebouw van ‘Eurojust’ in Den Haag. SCB is in zijn ogen een middel om aan te tonen dat de opdrachtgever datgene krijgt wat hij heeft besteld. BIM is voor de opdrachtnemer ook een uitstekend hulpmiddel, want dat bevordert eenduidigheid en vermindert de faalkosten. Bij deze projecten bleek de meeste winst weer in het begin van het project te zitten. “Het is belangrijk eerst na te denken voordat je met de uitvoering start. Snap ik de eisen wel?’ Bij het project Eurojust werd het bedrijf geconfronteerd met 40.000 eisen. Het opsplitsen van eisen in essenties was hier een harde noodzaak om inzicht te krijgen in de wensen van de opdrachtgever. Leerpunten: aantoonbaar volgens een kwaliteitssysteem werken is geen kostenpost, maar vermindert de faalkosten. Elkaar aanspreken is moeilijk maar noodzakelijk, en wegkijken van andermans problemen is niet handig: het kunnen later ook jouw problemen worden.

 

Uitdagingen van SCB

Sjaak Keuvelaar van de RVB gaf aan waarom deze opdrachtgever SCB wil invoeren. Kwaliteitsborging is volgens hem nodig om de faalkosten in de bouw terug te dringen. Het gaat daarbij niet alleen om de opdrachtnemer: de opdrachtgever heeft de taak goed te specificeren welk bouwwerk hij wil hebben en wat de prestaties daarvan moeten zijn. De invoering van SCB zorgt voor een andere verhouding met de markt, waarbij de aannemer veel meer serviceverlener wordt, vaak ook tijdens de beheerfase. Bij dat alles geldt: ……Lees Verder….

 

Klik hier voor het volledige artikel