“Perceptieverschillen in complexe projecten zorgen voor tegenvallende resultaten”, stelt promovendus Christian van der Krift van TU Eindhoven op de Contractmanagementdag van NEVI. “Traditioneel krijgen contractuele aspecten en risicomanagement in uitbestedingstrajecten veel aandacht. Op grond van teleurstellende ervaringen in complexe trajecten, verschuift de aandacht van ‘contractual governance’ geleidelijk naar ‘relational governance’. Naast een duidelijk contract vereisen complexe projecten ook een goede samenwerking en verstandhouding tussen partijen.”

Bron : Aanbestedingscafe Maart 2017

Zie ook platform Maincontract Developement. Klik hier om uw mening omtrent het artikel te geven of discussie te bekijken

 

Krift heeft onderzoek gedaan naar de perceptieverschillen in complexe projecten. “De verwachtingen die de partijen hebben over het project bepalen de percepties met betrekking tot de uitkomsten van de samenwerking en de wijze waarop deze uitkomsten moeten worden verkregen. Perceptieverschillen veroorzaken conflicten en beschadigen het vertrouwen tussen de samenwerkende partijen en zijn daarmee van invloed op de uitkomsten van het project.”

 

Aandacht voor contract én relatie

Bij professioneel opdrachtgeverschap wordt er volgens Krift aandacht besteed aan zowel het contractuele als het relationele aspect van de samenwerking. “Perceptieverschillen hebben een negatieve invloed op ‘relational governance’, waaronder vertrouwen, toewijding, flexibiliteit en informatie-uitwisseling wordt verstaan.”

 

Oorzaken en verschillen

Groeimodel 10.2
Klik om te vergroten

Het uitwisselen van informatie kan één oorzaak zijn van de perceptieverschillen. “In complexe projecten is veel informatie en kennis aanwezig. Alle betrokkenen hebben toegang tot slechts een gedeelte van de informatie. De mate waarin de informatie wordt uitgewisseld bepaalt de kwaliteit van de samenwerking, de voortgang en de perceptie van het resultaat”, vervolgt Krift. “Een andere oorzaak is de sociale identificatie in de relatie. Wanneer beide partijen meer van elkaar verschillen, identificeren de leden zich meer met hun eigen belangen, dan het algemene belang. Deze sociale identificatie zorgt tevens voor grotere verschillen in de perceptie.”

 

Waarop verschillen de percepties? “Dat kan op veel verschillende gebieden zijn, bijvoorbeeld doelstellingen, autonomie, werkwijzen en informatie-uitwisseling. In bepaalde geïntegreerde contracten wordt veel autonomie voorgeschreven, maar………lees verder voor het volledige artikel

 

Klik hier voor het volledige artikel

 

 

Verwante Artikelen