De mega-contracten bij Rijkswaterstaat drogen binnen drie jaar op. Dan verschuift de aandacht naar renovatie en onderhoud. Gemiddeld schrijven 3 bouwers in voor de contracten van de belangrijke GWW-opdrachtgever. “Nog niemand heeft afgezegd vanwege te weinig personeel.”

Bron : Cobouw April 2018

 

Inkoopdirecteur Jessie van der Linden van Rijkswaterstaat maakt zich voorlopig geen zorgen over de aantrekkende bouwmarkt en signalen van krapte. In de regelmatige gesprekken met de bouwers gaat het wel vaker over het gebrek aan goed personeel. “Maar we hebben nog geen enkele keer te horen gekregen dat tekort aan goede arbeidskrachten een aanleiding was om niet in te schrijven bij een tender.”

 

 

Duikgedrag voorbij

Duikgedrag komt de inkoopexpert niet vaak meer tegen, maar soms heeft Rijkswaterstaat wel de handen vol aan verongelijkte verliezers zoals bij de Blankenburgtunnel of de zoutcontracten. Of ziet Rijkswaterstaat zich geconfronteerd met een enorme inschattingsfout zoals bij de zeesluis IJmuiden waar BAM en VolkerWessels een verlies moeten nemen van 135 miljoen euro op een contract van 600 miljoen euro.

Ook de opkomst van steeds meer buitenlandse spelers op de Nederlandse inframarkt ziet Rijkswaterstaat als een gegeven, van een boycot van Nederlandse bouwers is geen sprake.  Van der Linden gaat niet in op deze lopende projecten, maar signaleert meer realisme rond inschrijfprijzen en risico’s.

 

Verandert er iets in de inkoopstrategie door de stijgende marktspanning?

Daar is op dit moment geen aanleiding voor. De markt wordt krapper, die berichten bereiken ons ook, maar er is bij Rijkswaterstaat geen sprake van minder inschrijvingen of grote prijsstijgingen. Dus ook geen aanleiding om onze strategie aan te passen.

BVP een blijvertje

We kiezen ook nu relatief vaak voor prestatiecontracten bij onderhoud en e&c of d&c bij projecten waar ook een ontwerpfase bij hoort. Ook Best Value Procurement is een blijvertje om kansen en risico’s extra op tafel te krijgen en de beste partij te kiezen. Dat zie je bij onderhoudscontracten, maar bijvoorbeeld ook bij de A1 Azelo.

 

Nooit een partij hoeven aanspreken op ongewenst gedrag?

Assetmanagement en Maintenance 0.8 +55001
‘The Line of Sight’

“Natuurlijk wel. Houding en gedrag zijn de uitgangspunten bij de Marktvisie. Die cultuur verandert langzaam maar zeker, maar een open cultuur en elkaar aanspreken hoort daar juist bij. Mijn boodschap naar de markt daarbij is: volhouden, ook als het lastig wordt. Dat is niet altijd makkelijk. Dat is een leerproces waar we allemaal doorheen moeten.”

 

Er is wel toekomst voor DBFM-contracten?

“Deze combinatie van ontwerp, bouw, financiering en onderhoud hoort bij ons contractenpallet. Per project maken we de afweging voor de vorm van contracteren en kijken naar de meerwaarde. Bij grote projecten is dat relatief vaak DBFM.

 

Maar over pakweg drie jaar geen mega-contracten meer?

“Die constatering is terecht. De focus zal verschuiven naar beheer- en onderhoud en kleinere werkzaamheden. Zoals de inkoopplanning er nu uitzien, zijn de grote aanlegprojecten dan wel zo’n beetje voorbij.”

 

…..lees verder voor het volledige artikel

 

 

 

Verwante Artikelen

 

Tags: , ,